BULB27 – O IDEE INCANDESCENTA

BULB27 – O idee incandescentă

Se spune că nu vedem lucrurile aşa cum sunt ele, ci aşa cum suntem noi. Din acest motiv am vrut sa aflu mai multe despre Andrei Ignia, designerul care vede altfel metalul, lemnul şi toate materialele industriale din care creează lămpile spectaculoase marca bulb27.

Povestea lor ne face să retrăim emoţiile şi poveştile obiectelor de altădată prin creaţiile de astăzi şi dovedeşte faptul că cele mai valoroase lucruri pe care le putem cumpăra nu sunt cele care doar “costă” ci mai ales cele care “înseamnă”.

Totul a început cu o lampă industrială de tip Kozo care l-a inspirat pe Andrei să îşi facă şi el una cu o abordare diferită, pe care a numit-o bulb27, plecând de la denumirea în limba engleză a cuvântului bec şi tipul de dulie standard, E27. Ce a urmat după? Să aflăm de la el.

CARE ESTE POVESTEA BULB27?

Povestea bulb27 începe în anul 2013 şi descrie o activitate mai mult experimentală ce se îndrepta uşor spre pasiune. Totul începe de fapt cu un an înainte când din nevoia de a ilumina camera în care stăteam cu chirie, am încropit tot felul de obiecte de iluminat. În momentul în care am văzut prima lampă industrială, lampa tip Kozo, mi-am dat seama de direcţia pe care vreau sa o urmez pentru celelalte obiecte. Am trecut de la un proiect la altul fără un scop final, până în primăvara anului 2013 când mi-am dat seama ca aş putea să fac o colecţie cu lămpi pe care ulterior sa o expun. Prima expoziţie urma să aibă loc câteva luni mai târziu.

CARE ESTE PROCESUL DE CREATIE SI DE UNDE VINE INSPIRATIA?

Fiecare colecţie a avut oarecum un stil diferit de producţie. Au fost cazuri în care am pornit efectiv de la forma becurilor Edison sau Plumen, unele lămpi au fost în primă faza schiţe iar altele au avut ca punct de plecare obiecte vechi cu o poveste interesantă în spate. Lămpile bulb27 sunt unice prin povestea obiectelor; difuzor vechi de radio din anul 1925, trepied militar din Al Doilea Razboi Mondial sau goarna pentru Ford Model T. Astfel lămpile bulb27 se adresează atat pasionaţilor de design cât şi persoanelor care doresc o piesă unicat.

CUM VA CONTINUA POVESTEA BULB27?

În momentul de faţă lucrez la o colecţie viitoare ce porneşte de la reclame şi litere vechi româneşti. De curând am mutat atelierul într-un hub din Iaşi la care sunt şi membru fondator, îl puteţi găsi sub numele de Hubrica. Această mutare mi-a permis sa gândesc la scară mai mare, motiv pentru care anul următor vin cu un proiect complementar bulb27, un proiect bazat pe recuperare și restaurare de obiecte de iluminat: proiectoare de teatru, de cinematografie sau medicale.

CARE A FOST CEA MAI FRUMOASA EXPERIENTA TRAITA PÂNA ACUM DATORITA ACESTUI PROIECT?

Fiecare vizită la un talcioc din afară este pentru mine o experienţă cu totul aparte. Căutarile printre obiecte vechi sunt ca un treasure hunt şi aduc cu ele tot felul de emoţii si stări. Alături de echipa Dizainar am participat anul trecut la Clerkenwell Design Week unde am avut expuse doua lucrari iar acum doi ani am avut lucrări prezentate în cadrul Romanian Design Week… acestea sunt experienţe pe care nu le puteam trai altfel, experienţe deosebite ce au venit la pachet cu proiectul bulb27.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *